Káva s michelinskými koreňmi

22.11.2019

  • Káva s michelinskými koreňmi

Mnohí milovníci kávy sú zároveň veľkí cestovatelia a jednou z ich vášní je aj gastro turistika, pri ktorej si vychutnávajú tento obľúbený nápoj po celom svete. Kvalitná káva je poklad, ktorý denne obohacuje naše životy o nové zážitky a prináša nám nezabudnuteľné chvíle s našimi blízkymi. Na týchto stránkach by sme Vám radi priblížili príbeh kávy Cafe Zermatt, ktorý je prinajmenšom taký zaujímavý ako jej chuť a vôňa.

„Coffe break“ pod Matterhornom

švajčiarskom Matterhorne sa hovorí, že patrí medzi najfotografovanejšie hory na svete. Nádherné prostredie tamojších Álp však v súčasnosti ponúka návštevníkom tohto nádherného regiónu aj ďalší skvelý klenot. Domov pražiarne Cafe Zermatt sa nachádza v nadmorskej výške 1 824 metrov nad morom, priamo v malebnej dedinke Furi pod Matterhornom. Vďaka tejto netradičnej polohe získava tunajšia káva svoju nezameniteľnú chuť a arómu, ktorá nás svojimi charakterovými vlastnosťami očarila natoľko, že sme sa ju rozhodli priniesť aj na Slovensko.

Pražiareň Cafe Zermatt je dieťaťom známeho šéfkuchára Mariána Podolu, ktorého vášeň pre kávu dala súčasnú podobu jeho aktuálnemu podnikaniu vo švajčiarskych horách. Marián je pôvodom z Českej republiky a pod Matterhornom začínal už vo svojich 17-tich rokoch ako snowboardový inštruktor. Láska a vášeň ku gastronómii ho neskôr priviedli aj do ďalších kútov sveta vrátane Londýna, kde pracoval vedľa michelinských majstrov ako Gordon Ramsay a Jason Atherton. Po 12 rokoch strávených vo Veľkej Británii sa rozhodol zbaliť svoj stan a vrátiť sa späť do Álp, kde si otvoril pražiareň Cafe Zermatt s výberovými kávovými bôbmi z celého sveta.

Okienko do histórie

Zaznamenaná história kávy sa datuje niekedy do 15. storočia, pričom viaceré zdroje naznačujú, že tento lahodný nápoj už poznali aj naši predkovia v dávnejších dobách. Jedným z významných míľnikov predstavuje 17. storočie, kedy sa káva stala vyhľadávaným artiklom aj medzi vtedajšími Európanmi. Charakteristickou vlastnosťou nás ľudí je strach z neznámeho a nepoznaného a vôbec strach zo zmien ako taký. Často je našim verným spoločníkom, či to už uvedomujeme alebo nie. Tak to bolo aj v tomto historickom období, kedy niektorí ľudia odmietali piť nový nápoj s podozrením a otvoreným strachom. Dôvodom bola jeho acidita, ktorá bola niektorými jednotlivcami pripisovaná „zásahu zo strany Satana“.

Ľudia po celom svete milujú kávu a dopriavajú si tento jedinečný nápoj aj niekoľkokrát za deň. Pitie kávy si mnohí z nás spájajú s oddychom alebo prestávkou v akejkoľvek činnosti, ktorú vykonávame. Je to moment, kedy sa na chvíľu zastavíme a doprajeme si čas pre seba, alebo ho strávime s našimi kolegami, priateľmi či rodinou. Káva z pražiarne Cafe Zermatt je skutočným majstrovským dielom vo svojom obore. Jej chuť a aróma nás okamžite uchvátila a páčil sa nám aj udržateľný prístup k celej práci spojenou s jej výrobou vrátane pestovaním, obstarávania, dodávok a následne aj samotného praženie výberových kávových zŕn.

Odhoďte svoj strach a ponorte sa s nami do jedinečných chutí a vôní káv z pražiarne Cafe Zermatt a doprajte si kvalitu v podobe nezabudnuteľného zážitku každý deň. V ponuke máme viacero druhov káv, na svoje si tak prídu milovníci rôznych chutí.

Ďakujeme a tešíme sa na spoluprácu s vami!
Váš tím Cafe Zermatt Slovensko 

Zdroj: https://blog.zermatt.ch/coffee-roasting-house/